wtorek, 28 kwietnia 2015

zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim


Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk). Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • duża marchewka
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • kilka różyczek kalafiora
  • 150 g boczku wędzonego
  • pomidor
  • szczypiorek
  • 100 ml śmietanki 12% z kartonika
  • 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.                    
                                  

Połowę sera umieścić w rondelku razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. 






W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. 







Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. 







Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. 







2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up