Zapiekanki to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza, że możemy je przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko wstawić do piekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk). Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- duża marchewka
- 200 g mrożonego szpinaku
- kilka różyczek kalafiora
- 150 g boczku wędzonego
- pomidor
- szczypiorek
- 100 ml śmietanki 12% z kartonika
- 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej
- ząbek czosnku
- czerwona cebula
- sól, pieprz
- łyżka masła
Ziemniaki i marchew wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak.
W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym.
Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.
Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.
cóż za bogactwo smaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń