Pożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 3 duże ziemniaki
- cebula
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- duża marchew
- 4 łyżki zielonego groszku
- 400 g wątróbki drobiowej
- 3 łyżki śmietanki 12% z kartonika
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- ziele angielskie i liść laurowy
Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki.
Uwielbiam wątróbkę, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w zupie! Bardzo ciekawa propozycja jak dla mnie.
OdpowiedzUsuń