zupa z wątróbką


Pożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. 

Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 3 duże ziemniaki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • duża marchew
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki śmietanki 12% z kartonika
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • ziele angielskie i liść laurowy
Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle.  Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wątróbkę, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w zupie! Bardzo ciekawa propozycja jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń