środa, 27 maja 2015

przekładany jabłecznik mojej Babci


"U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto półkruche:

  • 200 g mąki
  • 200 g  zimnego masła 
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 2 kg obranych już jabłek
  • 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 3 łyżki startych orzechów włoskich

Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa. 
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Wystudzić. 
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C. 
Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao. 

2 komentarze:

  1. Jaka wysoka i elegancka!

    OdpowiedzUsuń
  2. jest błąd w ilości mąki w cieście półkruchym

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up