pomidorowe bułeczki ślimaczki


Takie bułeczki upiekłam do mojej córeczki, która uwielbia wszystko, co ma wzorek jak ślimak. Tak jej smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek. 

Składniki na 6 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłego mleka
  • mała łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 15 g drożdży
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • białko jajka lub kilka łyżek mleka do posmarowania
  • łyżeczka czarnuszki

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać dwie łyżki mąki i cukier, wymieszać. Odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Kiedy drożdże ruszą rozczyn wlać do mąki. Dodać jajko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę.

Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką.








Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 15-20 minut.











1 komentarz:

  1. bułeczki właśnie wyjęłam z piekarnika i pachną cudnie.

    OdpowiedzUsuń