niedziela, 24 maja 2015

tarta z nektarynką




Miała być tarta z rabarbarem ale udało mi się kupić miękkie nektarynki więc zmieniłam plany. Ciasta z galaretką to jedne z najchętniej jedzonych w mojej rodzinie, zwłaszcza latem. Na osłodę ponurych dni zostawiam więc przepis na takie optymistyczne ciacho:)

*foremka 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżi masła
  • 3 nektarynki
  • galaretka brzoskwiniowa
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić. 

Proszek budyniowy i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do połączenia. Ciepłą ale nie gorącą masę budyniową wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Nektarynki pokroić w plasterki i ułożyć na budyniu. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.



1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up