środa, 2 września 2015

ciasteczka misie


Emilka zażyczyła sobie ciasteczka misie. Wywołały na jej twarzy taki uśmiech, że naprawdę warto było je zrobić. Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki.

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • małe jajko
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • łyżeczka mleka
dodatkowo:
  • lukier
  • rozpuszczona czekolada
Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować. Literatką wycinać koła z ciemnego ciasta, z jasnego wycinać mniejsze kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. 
Na wystudzonych ciasteczkach narysować lukrem oczy a pyszczki czekoladą.

źródło przepisu- Moje Gotowanie

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up