Emilka zażyczyła sobie ciasteczka misie. Wywołały na jej twarzy taki uśmiech, że naprawdę warto było je zrobić. Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
- małe jajko
- szczypta soli
- łyżka kakao
- łyżeczka mleka
dodatkowo:
- lukier
- rozpuszczona czekolada
Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować. Literatką wycinać koła z ciemnego ciasta, z jasnego wycinać mniejsze kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut.
źródło przepisu- Moje Gotowanie
wyglądają przeuroczo!
OdpowiedzUsuń