piątek, 16 października 2015

ciasteczka na krupczatce


Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół. 

Składniki na 3 blachy ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 4 surowe żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli
  • marmolada lub masa do przełożenia
  • lukier
  • ozdoby
Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować nadzieniem, sklejać po dwa i dekorować. 


6 komentarzy:

  1. Na jaką grubość należy rozwałkować ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciastka nie rosną zbytnio w pieczeniu więc rozwałkuj na taką grubośc jakie chcesz mieć po upieczniu Myślę, że 2-3mm wystarczy.

      Usuń
  2. Mniami :o) i świętami zapachniało :o)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up