Pomidory z mozzarellą to przystawka znana i wydawać by się mogło, że trochę oklepana. My ją uwielbiamy, zwłaszcza kiedy robię ją ze swojskich słodkich pomidorów. Dodaję do niej oliwki z chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku. Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- kilka małych żółtych pomidorków
- czerwona cebula
- oliwki z chilli
- 2 duże kulki mozzarelli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz gruboziarnisty
- sól
- łyżeczka ziół prowansalskich
- świeże zioła- bazylia i oregano
Pomidory pokroić w grube plastry, żółte pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Na półmisku układać na zmianę pomidory i ser. Na wierzchu poukładać resztę dodatków. Polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.
Uwielbiam pomidory z mozzarelą i bazylią :o)
OdpowiedzUsuń