pomidory po włosku


Pomidory z mozzarellą to przystawka znana i wydawać by się mogło, że trochę oklepana. My ją uwielbiamy, zwłaszcza kiedy robię ją ze swojskich słodkich pomidorów. Dodaję do niej oliwki z chilli, które są dość słone i pikantne przez co podkreślają smak. Takie pomidory podaję z chlebkiem natartym masłem z czosnkiem i upieczonym w piekarniku. Do tego kieliszek dobrego wina i lekka kolacja gotowa. 

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • kilka małych żółtych pomidorków
  • czerwona cebula
  • oliwki z chilli
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz gruboziarnisty
  • sól
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • świeże zioła- bazylia i oregano
Pomidory pokroić w grube plastry, żółte pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwę wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Na półmisku układać na zmianę pomidory i ser. Na wierzchu poukładać resztę dodatków. Polać oliwą i posypać świeżymi ziołami. 


1 komentarz: