jabłecznik pod bezową czapą


Jabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha!

*foremka 23*30 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
na piankę:
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika wyjąc ciasto i  rozsmarować pianę na jabłkach. 

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec jeszcze około 20 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

11 komentarzy:

  1. proszę o podanie rozmiaru foremki.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam ciasto i na wierzchu beza jest twarda a w srodku strasznie wilgotna.czy tak powinno byc?prosze o rade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza powinna być z wierzchu lekko chrupiąca a w środku miękka jak pianka.

      Usuń
  3. zrobione ,jest pyszne!!!,absolutnie polecam , zmienila tylko pianke dodalam budyn i pol szkl. olieju i powptchalam kawalki ananasow

    OdpowiedzUsuń
  4. O boże, już od dawna łazi za mną jabłecznik <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, jaką konsystencje powinno mieć ciasto po wyrobieniu, powinno byc identyczne jak kruche? Moje było nieco mniej gęste, mimo to jabłecznik się udał. Pycha :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń