Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ma ono tak charakterystyczny smak i zapach, że nie sposób mu się oprzeć. Próbowałam już kilku wersji i ciężko byłoby mi wybrać najlepszą, bo wszystkie były bardzo smaczne. Do tego dodałam orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie obowiązkowe.
p.s. zachęcam do poczytania o nie tylko smakowych ale również zdrowotnych i kosmetycznych walorach marchewki TUTAJ (klik)
*mała foremka 23*23 cm (jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji)
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 duże marchewki
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
na krem:
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
na polewę:
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżki kakao
- 1 łyżka wrzątku
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać olej i wsypać mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.
Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady.
Ja robię masę z serków naturalnych typu bieluch.
OdpowiedzUsuńmogę prosić przepis na tę masę?
UsuńWygląda obłędnie to ciasto! Marchewka w składzie to super sprawa i dodatkowy smak;)
OdpowiedzUsuńA można prosic o podanie składników na krem w szklankach lub łyżkach i czy mąkę kukurydzianą można zastąpic zwyklą?
OdpowiedzUsuńNad przepisem w pomarańczowych zakladkach jest przelicznik wag, proszę sobie przeliczyć według niego.
Usuńsorki, w różowych zakładkach :)
UsuńPoradziłam sobie dziękuję!Przekrojone ciasto stygnie,krem czeka na przełożenie,poleję polewą i bedzie co pojeśc!A jeszcze chlebek w piekarniku! Ale to z innego komentarza!Bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńMniam...Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń