piątek, 11 grudnia 2015

piernikowe muffinki-choinki


Powoli zaczynam czuć zbliżające się Święta a po głowie chodzi mi kilka świątecznych wypieków. Dziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.

Składniki na 12 sztuk:
na ciasto:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 150 g powideł śliwkowych
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • zielony barwnik spożywczy
  • dekoracje cukrowe
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić. 
Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami. 






Przepiękną niewielką paterę Romantic Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik)

3 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up