drobiowe tymbaliki


Tymbaliki- nieodzowny element wszelakich przyjęć. Bardzo proste do zrobienia, tanie ale efektowne. 

Składniki:
  • 1 litr rosołu
  • 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 
  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • pieprz,sól
Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części. 
Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę z groszkiem. Rosół doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny. 

1 komentarz:

  1. ile dni można przechowywać je w lodówce? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń