piernikowe muffinki-choinki
Powoli zaczynam czuć zbliżające się Święta a po głowie chodzi mi kilka świątecznych wypieków. Dziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki.
Składniki na 12 sztuk:
na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 150 g powideł śliwkowych
- łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
- zielony barwnik spożywczy
- dekoracje cukrowe
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić.
Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić cukrowymi dekoracjami.
Przepiękną niewielką paterę Romantic Cake na której podałam te babeczki możecie zamówić w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: (Klik)
Bardzo ładnie wyszło :)
OdpowiedzUsuńśliczne a czy muszą być powidła?
OdpowiedzUsuńmoże być bez powideł?
OdpowiedzUsuń