sobota, 20 lutego 2016

drożdżowa rolada orzechowa Prababci




Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. 

Składniki na dużą roladę:
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g masła stopionego
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 g drożdży

  • kieliszek rumu 
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać letnim mlekiem i odczekać 10 minut. Następnie wymieszać, dodać żółtka i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlewać po trochę wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek miski nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. 



W tym czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum.  Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową.
 




Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut. 




Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez niczego. 









7 komentarzy:

  1. Przepis bardzo cenny, rolada znakomita.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Czy wszystkie bialka ubic czy tylko te 2 z jajek od masy? Z gory dziekuje i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytać ze zrozumieniem w ciescie pisze 2 zółtka w masie 2 jajka czyli całe

      Usuń
  3. Chętnie wypróbuję, zwłaszcza że mąż uwielbia wszystko co orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  4. co zamiast rumu?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up