Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach a i wygląd też miało ciekawszy.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 3 paczki herbatników kakaowych
- 1 litr śmietanki kremówki
- 200 g kokosu + łyżka do dekoracji
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml ajerkoniaku
- 1,5 łyżki żelatyny
- 3-4 łyżki wiórek z białej czekolady
Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po przełożeniu.
wyglad piekny a smak napewno jeszcze lepszy smacznego
OdpowiedzUsuń"kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu" hihihi
OdpowiedzUsuńno to się piecze to ciasto czy nie
OdpowiedzUsuńod kiedy piecze sie Smietane???
UsuńKroić na drugi dzień po przełożeniu
OdpowiedzUsuńKroić na drugi dzień po przełożeniu
OdpowiedzUsuńCzy napewno 3/4 szklanki mleka?? Włamali już pół litra i wcale nie wydaje mi się dużo. Na 200g wiorek 3/4 szklanki mleka to zdecydowanie mało...
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo atrakcyjnie i właśnie miałam je zrobić ale podana ilość mleka ledwo zwilżyła wsypane wiórki a zrozumiałam, że powinny się one w nim chwilę gotować. Czy mleka nie powinno być więcej czy ja coś robię nie tak. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmoże być tak, że różnie wiórki wciągają mleko więc można dodać mleka trochę więcej ale nie ma to mieć konsystencji zupy a raczej gęstego budyniu.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź.
Usuńile sztuk ma być tych herbatników bo 3 opakowania to tak troszkę enigmatycznie brzmi .
OdpowiedzUsuń3 paczki po 250 g
UsuńMuszę spróbować.Robię podobne ale na krakersach.
OdpowiedzUsuńsuper wylada,tylko nie wiem ,czy można bez alkoholu?
OdpowiedzUsuńRafaello zrobiłam na moje imieniny😊 wszystkim moim gościom bardzo smakowało😊 ciasto bardzo podzielne
OdpowiedzUsuń