Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 160 g masła
- 300 g cukru
- sok i skórka z 3 cytryn
- sok i skórka z pomarańczy
- 500 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g galaretki pomarańczowej
Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt.
Wspaniałe ciasto;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto <3 :)
OdpowiedzUsuńajj.. jak kusi to ciasto :) wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńa ile tej kremówki? ciasto wygląda super
OdpowiedzUsuńprzeciez pisze wyranie 500ml
UsuńIle ma być kremówki?
OdpowiedzUsuńA ile tej kremowki ma byc, bo w skladnikach nie ma? Czy do tej masy budyniowej nie powinna isc mąka?
OdpowiedzUsuńCiasto przepiękne, chciałam wypróbować, ale nie widzę w w składnikach do kremu kremówki... Ile jej ma być?
OdpowiedzUsuńwow! genialne :)
OdpowiedzUsuńA czy ktos policzyl kalorie?
OdpowiedzUsuńA po co? To ma być przyjemność a nie katowanie się liczeniem kalorii...
UsuńIle trzeba piec biszkopt? Rozumiem że cytryny dodajemy w ten sam sposób jak pomarańcze?
OdpowiedzUsuńCzy krem jest taki rzadki
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto , znakomite na lato , takie orzeźwiające .Cieszę się że mogłam skorzystać z tego przepisu .Pozdrawiam .Monika
OdpowiedzUsuńJak długo musi się gotować budyń?
OdpowiedzUsuńLudzie nie zadawajcie głupich pytań!
OdpowiedzUsuń