puchowe ciasto cytrusowe



Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 300 g cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 500 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g galaretki pomarańczowej
Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt. 
Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

16 komentarzy:

  1. ajj.. jak kusi to ciasto :) wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile tej kremówki? ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ma być kremówki?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile tej kremowki ma byc, bo w skladnikach nie ma? Czy do tej masy budyniowej nie powinna isc mąka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepiękne, chciałam wypróbować, ale nie widzę w w składnikach do kremu kremówki... Ile jej ma być?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy ktos policzyl kalorie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A po co? To ma być przyjemność a nie katowanie się liczeniem kalorii...

      Usuń
  7. Ile trzeba piec biszkopt? Rozumiem że cytryny dodajemy w ten sam sposób jak pomarańcze?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy krem jest taki rzadki

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne jest to ciasto , znakomite na lato , takie orzeźwiające .Cieszę się że mogłam skorzystać z tego przepisu .Pozdrawiam .Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak długo musi się gotować budyń?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ludzie nie zadawajcie głupich pytań!

    OdpowiedzUsuń