środa, 1 marca 2017

tradycyjny sernik na kruchym


Kto nie lubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 210 g mąki
  • 140 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego
  • 5 jajek 
  • 2 białka (pozostałe z ciasta)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie budyniu
na wierzch:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około 10 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową: masło utrzeć najpierw samo, później dodać cukier puder a kiedy masa będzie gładka dorzucać po żółtku.  Następnie dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do sera (nie miksować!). Masę serową wyłożyć na podpieczony spód  i piec w 170*C około godziny. 
Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie całkowicie wystudzić. Składniki polewy podgrzać mieszając aż będzie gładka. Polać sernik i posypać migdałami. 

2 komentarze:

  1. I to jest to, czego tygryski pragną w tak zimne i deszczowe dni, jak ten!:) Bez zbędnych ceregieli!:) Uwielbiam sernik. Ja jeszcze do sera, dodaję banany. Praktycznie nic więcej. Masa jest zbita, ale i pełnowartościowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis:) Przypomina mi trochę przepis mojej babci, tylko że ona trochę inną ilość jajek chyba używała:P A czy myślisz, że możnaby zamiast cukru użyć czegoś mniej kalorycznego, np. ksylitolu albo erytrolu? Czy wtedy raczej ciasto może "siąść"?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up