wtorek, 2 maja 2017

ciasto "styropian" z malinami


To było moje trzecie podejście do tego ciasta, bo dwa poprzednie były nieudane. Rzadko mi się zdarza, że ciasto kończy się klapą, no ale się zdarza...Teraz stwierdziłam, że próbuję ostatni raz a jak nie wyjdzie to zapominam o nim. Za pierwszym razem nie podpiekłam spodu i przez to, że mój piekarnik ma kiepską dolną grzałkę to ciasto było surowe. Za drugim razem spód był za tłusty i masło wytapiało się z niego podczas pieczenia. Ale jak to mówią "do trzech razy sztuka" i za trzecim wyszło  idealnie. Śmiało może konkurować z sernikiem, tylko biały kolor trochę go zdradza, bo smakowo jest jak sernik. Na pewno jest lżejszy i mniej kaloryczny. Jak dla mnie mógł być ciut bardziej słodki ale znowu mąż twierdzi że taki jest lepszy. Słodkość to jak wiadomo kwestia gustu:)

*foremka25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru 
  • 6 żółtek
na masę jogurtową:
  • 4 duże (po 360g) kubki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka malin (mogą być mrożone)
  • słoiczek konfitury malinowej (lub innej)
Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. 
Blaszkę wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty zmiksować z cukrem, olejem, kokosem i budyniami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. 
Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć z pieca, rozsmarować konfiturę na cieście i wylać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pyszne ciacho. Uwielbiam wpadać do Ciebie po wspaniałe przepisy. Mam jedno pytanie: czy mogę zastąpić wiórki kokosowe zmiksowanymi orzechami lub migdałami? Ja uwielbiam wiórki kokosowe,ale mój małżonek niestety nie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowsza wersja to spód ciasta herbatniki lub biszkopty na nie układam kleksy dżemu. Po upieczeniu na wierzch można ułożyć również ciastka lub dać polewę. KK

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie) też go piekę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda :) Zrobimy je na pewno zwłaszcza, że ostatnio pd kiedy mamy smaczną, uzdatnioną wodę do zaparzania herbatki robimy sobie takie biesiady często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, bardzo taki lubię :) Z malinami musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 4 razy 360 g jogurtu czy ogólnie 360 g bo się pogubilam heheh

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up