babka tulipan
Babkę tulipana planowałam na Wielkanoc ale mieliśmy już za dużo ciast więc odpuściłam. Ale za to teraz po małej przerwie od wypieków, do herbatki w środku tygodnia była jak znalazł.
*keksówka o długości 30 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki maki
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- łyżka kakao
- łyżka suchego maku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cyrtyny
- cukrowa posypka
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu z kakao. Dużym nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem i piec około godziny, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę. Wierzch posypać cukierkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz