piątek, 4 sierpnia 2017

zapiekanka a'la bolognese (na chlebie tostowym)


Miałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację. 

Składniki na dużą blaszkę:

  • ok 16 kromek chleba tostowego
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 200 g sera cheddar
  • 2 pomidory (użyłam żółte)
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody  i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. 
Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up