Miałam robić spaghetti ale nie chciało mi się znowu to samo. I wymyśliłam, żeby zrobić zapiekankę z sosem takim jaki robię do makaronu. Jako bazy użyłam chleba tostowego a całość smakowała trochę jak lazania. Podałam jak wszystkie tego typu dania - z sosem czosnkowym. Pyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację.
Składniki na dużą blaszkę:
- ok 16 kromek chleba tostowego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 200 g sera cheddar
- 2 pomidory (użyłam żółte)
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem.
Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny.
Ale fajna zapiekanka, z wielką chęcią bym taką zjadła już w tej chwili, ale musze poczekać do jutra :P
OdpowiedzUsuń