sernik z masą kokosową


Ostatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na sernik:


  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
na masę kokosową:
  • 200 g drobnych wiórek kokosowych
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki)
dodatkowo:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie, kokos i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić. 
Przygotować masę kokosową: kokos zalać dwiema szklankami mleka i gotować na małym ogniu kilka minut. W reszcie mleka rozrobić budyń i cukier, wlać do kokosu i ugotować. Dodać masło i powoli gotować cały czas mieszając aż się połączą. Gorącą masę wylać na sernik i odstawić do wystudzenia. 
Czekoladę połamać i zalać mlekiem , rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto a wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. 

5 komentarzy:

  1. Sam sernik już mi się znudził, w takim wydaniu bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co są wiórki 100g przy warstwie surowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po co są wiórki kokosowe 100g w warstwie surowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co są wiórki kokosowe 100g w warstwie serowej?

    OdpowiedzUsuń