Ostatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 100 g wiórek kokosowych
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
na masę kokosową:
- 200 g drobnych wiórek kokosowych
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 125 g masła
- 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki)
dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie, kokos i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić.
Przygotować masę kokosową: kokos zalać dwiema szklankami mleka i gotować na małym ogniu kilka minut. W reszcie mleka rozrobić budyń i cukier, wlać do kokosu i ugotować. Dodać masło i powoli gotować cały czas mieszając aż się połączą. Gorącą masę wylać na sernik i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać i zalać mlekiem , rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto a wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Przygotować masę kokosową: kokos zalać dwiema szklankami mleka i gotować na małym ogniu kilka minut. W reszcie mleka rozrobić budyń i cukier, wlać do kokosu i ugotować. Dodać masło i powoli gotować cały czas mieszając aż się połączą. Gorącą masę wylać na sernik i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać i zalać mlekiem , rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto a wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
ale pyszny ten serniczek
OdpowiedzUsuńSam sernik już mi się znudził, w takim wydaniu bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPo co są wiórki 100g przy warstwie surowej?
OdpowiedzUsuńPo co są wiórki kokosowe 100g w warstwie surowej?
OdpowiedzUsuńPo co są wiórki kokosowe 100g w warstwie serowej?
OdpowiedzUsuń