Pulchne, puszyste drożdżówki nadziane domową konfiturą rabarbarowo-truskawkowo-bananową, o bardzo charakterystycznym smaku. Miękkie w środku, lekko chrupkie z zewnątrz. Idealne do kubka kakao w takie ponure popołudnie jak dziś.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.ilovebake.pl, zmieniłam tylko nadzienie i ilość drożdży, ponieważ użyłam świeżych.
Składniki (wyszło mi 11 dość sporych sztuk):
- 2 szklanki mleka
- 4,5 szklanki mąki
- 25g drożdży (lub 10 g suszonych)
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- słoiczek konfitury lub dowolnej marmolady
- jajko do posmarowania
- na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka wody
po raz pierwszy w życiu zrobiłam drożdżówki,wyszły pyszne,super przepis i do tego przepyszne,zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki i jabłkowym.Dziękuje!!!!
OdpowiedzUsuń