stefania (bez pieczenia)





Ciasto, a właściwie to deser, które robi się w kwadrans. Bajecznie proste, trudne jest tylko czekanie całą noc aż zastygnie. Bardzo popularne, u mnie robi się je trochę w innej wersji- z kakao i kokosem. Bardzo smaczne, konsystencją przypomina ptasie mleczko.

Składniki (24*24 cm):

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 300 g herbatników
  • 2 łyżka kakao
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka do polewy
  • cukier waniliowy
Dno foremki wyścielić papierem do pieczenia  i wyłożyć połową herbatników. Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, kokos, kakao., cukier, cukier waniliowy i margarynę. Cały czas mieszając gotować kilka minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wylać na herbatniki i przykryć resztą ciastek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.

4 komentarze:

  1. Lubię wszystko, co z kaszą manną, więc takie ciasto z pewnością by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie jestem po degustacji stefanii i musze przyznac, ze jest pyszna. polecam wszystkim smakoszom ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwa, szybka i pyszna. Przepis trafia do moich ulubionych i polecanych koleżankom :)

    OdpowiedzUsuń