Cynamonowe ciasto z gruszkami i dodatkiem marcepanu, przełożone kwaśną czarną porzeczką. Bardzo aromatyczne, trochę wilgotne. Porzeczki świetnie przełamują smak. Wspaniałe do gorącej herbaty w tak zimny dzień jak dziś. Przepis na ciasto podstawowe znalazłam w gazetce "Dekoracja Ciast" (już wcześniej robiłam ich wersję bez cynamonu i zachwyciłam się!), reszta to moja inwencja. Polecam!
Składniki:
biszkopt Królowej Wiktorii:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki startego marcepanu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 gruszki pokrojone w kstkę
- łyżka mąki
- słoiczek domowej konfitury z czarnej porzeczki
- cukier puder
Znakomite ciacho. Chętnie porwałabym kawałek lub dwa:-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, szczególnie te gruszki kuszą mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuń