sernik kokosowy z mandarynkami


Sernik z mleczkiem kokosowym i wiórkami, na kruchym kakaowym spodzie. Obłożony mandarynkami i zalany galaretką. Porcja na blaszkę 24 *24 cm. Przepis na masę serową zaczerpnęłam stąd.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  •  1/2 kostki maragryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę.

Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 żółtek
  • piana z 5 białek
  • szklanka drobnego kokosu
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  •  3 łyżki maki ziemniaczanej
  • dodatkowo: puszka mandarynek i pomarańczowa galaretka
Margarynę utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser, ucierając, a następnie po jednym żółtku. Dodać kokos i mleczko a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. 
Ciasto zetrzeć na dno wyłożonej papierem blaszki. Na nie wylać serową masę. Pie w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez około półtorej godziny w 180*C
Upieczony sernik zostawić w piekarniku na godzinę, nastepnie dokładnie wystudzić. Na zimny sernik rozłozyc mandarynki i zalac je galaretka rozpuszczoną w 1 szklance wody. Odstawić do dokładnego zastygnięcia, najlepiej w lodówce na cała noc.

8 komentarzy:

  1. Świetny! Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmmm apetyczny ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm kokos:) no i ten kakaowy spód - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo slonecznie i letnio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w taką niepogode miło zjeść coś co przypomni lato chcociażby kolorem., pozdrawiam!

      Usuń
  6. Gdzie można dostać mleczko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym większym sklepie. Można też zrobić je w domu, bo mleczko kokosowe to nie płyn, który znajduje się w orzechu kokosowym. Przepis można znaleźć np. u Olgi: http://www.olgasmile.com/mleko-kokosowe.html

      Usuń