Sernik z mleczkiem kokosowym i wiórkami, na kruchym kakaowym spodzie. Obłożony mandarynkami i zalany galaretką. Porcja na blaszkę 24 *24 cm. Przepis na masę serową zaczerpnęłam stąd.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1/2 kostki maragryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 5 żółtek
- piana z 5 białek
- szklanka drobnego kokosu
- 100 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- dodatkowo: puszka mandarynek i pomarańczowa galaretka
Ciasto zetrzeć na dno wyłożonej papierem blaszki. Na nie wylać serową masę. Pie w kąpieli wodnej, pod przykryciem z folii aluminiowej przez około półtorej godziny w 180*C
Upieczony sernik zostawić w piekarniku na godzinę, nastepnie dokładnie wystudzić. Na zimny sernik rozłozyc mandarynki i zalac je galaretka rozpuszczoną w 1 szklance wody. Odstawić do dokładnego zastygnięcia, najlepiej w lodówce na cała noc.
Świetny! Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek do kawki:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmm apetyczny ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńMmm kokos:) no i ten kakaowy spód - pycha!:)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo slonecznie i letnio :)
OdpowiedzUsuńw taką niepogode miło zjeść coś co przypomni lato chcociażby kolorem., pozdrawiam!
UsuńGdzie można dostać mleczko kokosowe?
OdpowiedzUsuńw każdym większym sklepie. Można też zrobić je w domu, bo mleczko kokosowe to nie płyn, który znajduje się w orzechu kokosowym. Przepis można znaleźć np. u Olgi: http://www.olgasmile.com/mleko-kokosowe.html
Usuń