kukurydziane muffinki z jagodami



Za oknem biało, zimno, pierwszy śnieg skrzypi pod nogami.  Wszędzie czuć atmosferę Świąt, bazarki mienią się kolorowymi ozdobami, słychać  zimowe piosenki. Wracamy zmarznięte ze spaceru. I kiedy wszyscy pieką pierniczki my mamy ochotę przywołać lato. Dlatego dziś u nas nie czuć przyprawy do piernika a leśne jagody. W cudownych, żółtych muffinkach z mąki kukurydzianej. Przepis z moimi zmianami (pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania)

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurudzianej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 125 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kokosu
  • jagody (jeśli używamy mrożonych nie należy ich rozmrażać)
  • czekoladowe kropelki (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
W jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cukier. W osobnej misce wymieszać mleko, olej, jajko. Za pomocą trzepaczki połączyć zawartość oby misek, dodać jagody i kropelki czekoladowe. Przełożyć ciasto do formy na muffinki do 3/4 wysokości i posypać kokosem. Piec do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Muffinki na oleju są the best - nawet ja, z wysokim cholesterolem mogę się nimi zajadać, bo olej rzepakowy nie szkodzi na serce :) A takie z jagodami są już w ogóle najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń