Za oknem biało, zimno, pierwszy śnieg skrzypi pod nogami. Wszędzie czuć atmosferę Świąt, bazarki mienią się kolorowymi ozdobami, słychać zimowe piosenki. Wracamy zmarznięte ze spaceru. I kiedy wszyscy pieką pierniczki my mamy ochotę przywołać lato. Dlatego dziś u nas nie czuć przyprawy do piernika a leśne jagody. W cudownych, żółtych muffinkach z mąki kukurydzianej. Przepis z moimi zmianami (pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurudzianej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 125 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 łyżki kokosu
- jagody (jeśli używamy mrożonych nie należy ich rozmrażać)
- czekoladowe kropelki (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
Muffinki na oleju są the best - nawet ja, z wysokim cholesterolem mogę się nimi zajadać, bo olej rzepakowy nie szkodzi na serce :) A takie z jagodami są już w ogóle najlepsze :)
OdpowiedzUsuńracja:) nie sposób sobie odmówić. pozdrawiam!
Usuń