paszteciki z kapustą i grzybami



Najczęściej takie paszteciki służą jako dodatek do czerwonego barszczyku. U mnie często goszczą podane z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo jako przegryzka do sałatki. Tak czy tak są bardzo smaczne a najlepsze są jeszcze ciepłe. Przepis od Margarytki (stąd)   zrobiłam z połowy podanej przez nią porcji a grzyby suszone zastąpiłam mrożonymi. Wyszło mi około 25 sztuk. Ciasto zdawało mi się strasznie twarde i toporne, ciężko się wałkowało, ale po upieczeniu było cudownie kruche.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny Palmy
  •  1 żółtko 
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
farsz:
  •  500 g kapusty kiszonej
  •  50 g suszonych grzybów (użyłam mrożonych około 200 g )
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku (dodałam od siebie)
  • 1 liść laurowy 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • szczypta maku
Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć  z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.

Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem. 
 Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz