Uwielbiam faworki, najlepsze są jeszcze ciepłe. Chrupiące, słodkie nie można się od nich oderwać. Przepis jest znakomity, zaczerpnęłam go ze strony najsmaczniejsze.pl
Składniki:
- 400 g mąki
- 30 g masła
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder z wanilią
Zmiksować ciepłe masło z cukrem i solą. Miksować dodając po jednym jajku, następnie wsypać połowę mąki i proszek do pieczenia oraz powoli wlać wodę. Wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować, radełkiem wycinać prostokąty, każdy na środku przeciąć. Przez otwór przeciągać jeden koniec. Wrzucać na gorący olej i smażyć przewracając drewnianym patyczkiem. Odsączać na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.
Pyszne, też musze zrobić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki:-)
OdpowiedzUsuńpyszne!!:) dawno nie jadłam..
OdpowiedzUsuń