faworki



Uwielbiam faworki, najlepsze są jeszcze ciepłe. Chrupiące, słodkie nie można się od nich oderwać. Przepis jest znakomity, zaczerpnęłam go ze strony najsmaczniejsze.pl

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 30 g masła
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder z wanilią
Zmiksować ciepłe masło z cukrem i solą. Miksować dodając po jednym jajku, następnie wsypać połowę mąki  i proszek do pieczenia oraz powoli wlać wodę. Wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować, radełkiem wycinać prostokąty, każdy na środku przeciąć. Przez otwór przeciągać jeden koniec. Wrzucać na gorący olej i smażyć przewracając drewnianym patyczkiem. Odsączać na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.

3 komentarze: