Ciąg dalszy wykorzystywania zapasów owoców nagromadzonych latem. Tym razem sernik na zimno, dla odmiany po świątecznych makowcach i piernikach. I na przywołanie lata, do którego coraz bliżej, ale wciąż jeszcze daleko... A taki serniczek choć na chwilę pomoże zapomnieć, że za oknem szaro i ponuro. Zapraszam!
Składniki:
na spód:
- 100 g herbatników
- 200 g biszkoptów
- 100 g roztopionej margaryny
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier do pieczenia. Rozłożyć biszkopty. Pozostałe biszkopty i herbatniki zmiksować blenderem na proszek, wymieszać z oztopioną margaryna, wyłozyc do formy tak, że zakryć przestrzeń między biszkoptami. Docisnąć ręką i mocno ubić. Wstawić do lodówki.
na masę serową:
- 500 g sera białego mielonego
- 200 g mrożonych leśnych jagód
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Jagody zmiksować blenderem. Jajka wbić do miski, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Na najwyższych obrotach miksera ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa stanie się gęsta, puszysta i biała. Zdjąć z garnka z wodą. Nadal miksując dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy, odstawić do stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę:
- 200 g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Jagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wlać do jagód, wymieszać, wylać na masę serową. Odstawić na kika godzin do przestygnięcia. Udekorować bitą śmietaną.
Sernik na zimno z surowymi jajkami? Troszkę niebezpieczne. Może lepiej zastąpić je bitą śmietaną jeśli zależy nam na puszystości masy serowej? Ser i jagody mmmmm pyycha:)
OdpowiedzUsuńjajka są ubijane nad wrzatkiem, więc nie są surowe.
Usuńbardzo mi się nazwa podoba :) za latem tęsknie i to bardzo
OdpowiedzUsuńja też. niestety jeszcze trzeba będzie poczekać...
UsuńJak Lato Leśnych Ludzi:) Pysznie to brzmi:)
OdpowiedzUsuńKolor na wierzchu jest po prostu genialny.
OdpowiedzUsuńAch, aby do lata...