piernik z malinami i czekoladą




Pora wykorzystywać zamrożone latem owoce, bo zajmują dużo miejsca. Na pierwszy rzut poszły maliny, dość kwaśne, dlatego uświetniły piernik, który dodatkowo został polany czekoladą i posypany bakaliami. Przełożyłam go domową konfiturą malinową (to był ostatni słoiczek niestety :((( ). Całość wyszła pysznie, wszystko fajnie razem gra. A na weekend planuję jagodowy sernik, może na zimno...

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mrożonych malin
  • 1 łyżka drobnej bułki tartej
Margarynę roztopić, ostudzić. Dodać mleko, miód i jajka, wymieszać. Miksując dodawać powoli cukier, mąkę, kakao, proszek, sól i przyprawę korzenną. Ciasto miksować do dokładnego połączenia składników, a następnie wylać do formy. Posypać bułką tartą i wyłożyć rozmrożone maliny. Piec w 180*C około 50 minut, sprawdzając patyczkiem.

dodatkowo:
  • słoiczek konfitury malinowej
  • 1 tabliczka  czekolady mlecznej
  • 1 szklanka bakalii (rpdzynki z rumu, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina)
  • 4 łyżki mleka
Ostudzone ciasto przekroić na dwa krążki, posmarować konfiturą i złożyć. Bakalie posiekać..Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto, posypać bakaliami.

6 komentarzy:

  1. Ale pyszności. Mimo, że już po świętach, chętnie bym skosztowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kto powiedział, że piernik to tylko na Swięta?? polecam nawet po!

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne ciasto - ten dodatek malin i te bakalie, pycha!

    OdpowiedzUsuń