Ten sernik wyszedł inny niż poprzednie. Mokry, ciężki, bez spodu, bardzo aromatyczny. O lekkim posmaku cytryny. Polany gorącym musem truskawkowym smakuje bajecznie. Koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
na sernik:
- 1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
- 125 g masła
- 5 jajek
- 1 budyń kokosowy
- 4 łyzki kaszy manny
- 40 dag cukru
- skórka świeżo otarta z cytryny
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać powoli ser. Wsypać proszek budyniowy i mannę. Wlać roztopione masło i wsypać skórkę cytrynową. Zmiksowac. Z białek ubic piane i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Przelać do formy o boku 24 cm i piec około 90 minut w 180*C. (dlatego tak długo, bo piekłam w kąpieli wodnej). Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, po czym przenieść do lodówki, najlepiej na noc.
na mus truskawkowy:
- 300 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- ekstrakt waniliowy
Truskawki zagotować z cukrem, dodać waniliowy ekstrakt i zmiksować. Gorącym sosem polewać sernik bezpośrednio przed podaniem.
Ależ to apetycznie wygląda, szczególnie z tym musem na wierzchu.
OdpowiedzUsuńidealny sernik dla mnie!
OdpowiedzUsuńDodatek gorącego sosu mnie oczarował :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za glupie pytanie ale co to znaczy piec ciasto w kapieli wodnej? I jak dlugo piec ciasto normalnie (nie w kapieli wodnej) ?
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz
dlaczego głupie?nie każdy wie wszystko, a ja jestem po to aby pomóc. W kąpieli wodnej pieczemu tak, że do piekarnika dajemy poniżej blaszki z sernikiem blaszkę z wodą. Woda paruje, przez co sernik czasem piecze się dłużej, ale się nie spali i jest bardziej aksamitny. Pod koniec pieczenia wyciągamy blaszkę z wodą, jeśli chcemy aby się zapiekł. Normalnie sernik pieczemy godzinę. Można piec też metodą redukowania temperatur, wtedy pieczemy 25 minut 175*C, i co 25 minut zmniejszamy temperaturę najpierw na 150*C a potem 120*C. Sernik zawsze studzimy w piekarniku przez godzinę po upieczeniu, następnie przez kilka godzin w lodówce. Pozdrawiam i służę radą w razie potrzeby.
Usuń