sernik z gorącym musem truskawkowym


Ten sernik wyszedł inny niż poprzednie. Mokry, ciężki, bez spodu, bardzo aromatyczny. O lekkim posmaku cytryny. Polany gorącym musem truskawkowym smakuje bajecznie. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki:
na sernik:
  • 1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 1 budyń kokosowy
  • 4 łyzki kaszy manny
  • 40 dag cukru
  • skórka świeżo otarta z cytryny
Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać powoli ser. Wsypać proszek budyniowy i mannę. Wlać roztopione masło i wsypać skórkę cytrynową. Zmiksowac. Z białek ubic piane i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Przelać do formy o boku 24 cm i piec około 90 minut w 180*C. (dlatego tak długo, bo piekłam w kąpieli wodnej). Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, po czym przenieść do lodówki, najlepiej na noc.

na mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • ekstrakt waniliowy
Truskawki zagotować z cukrem, dodać waniliowy ekstrakt i zmiksować. Gorącym sosem polewać sernik bezpośrednio przed podaniem. 

5 komentarzy:

  1. Ależ to apetycznie wygląda, szczególnie z tym musem na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek gorącego sosu mnie oczarował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam za glupie pytanie ale co to znaczy piec ciasto w kapieli wodnej? I jak dlugo piec ciasto normalnie (nie w kapieli wodnej) ?
    Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego głupie?nie każdy wie wszystko, a ja jestem po to aby pomóc. W kąpieli wodnej pieczemu tak, że do piekarnika dajemy poniżej blaszki z sernikiem blaszkę z wodą. Woda paruje, przez co sernik czasem piecze się dłużej, ale się nie spali i jest bardziej aksamitny. Pod koniec pieczenia wyciągamy blaszkę z wodą, jeśli chcemy aby się zapiekł. Normalnie sernik pieczemy godzinę. Można piec też metodą redukowania temperatur, wtedy pieczemy 25 minut 175*C, i co 25 minut zmniejszamy temperaturę najpierw na 150*C a potem 120*C. Sernik zawsze studzimy w piekarniku przez godzinę po upieczeniu, następnie przez kilka godzin w lodówce. Pozdrawiam i służę radą w razie potrzeby.

      Usuń