rolada ze śliwką i boczkiem


Niedawno firma Kamis wypuściła na rynek bardzo pomysłowe rozwiązanie, mianowicie "Kulinarne Inspiracje". Miałam przyjemność wygrać takie zestawy przypraw w ich konkursie i musze powiedzieć, żę są rewelacyjne. Jednym z przepisów był kurczak ze śliwką owijany boczkiem. Świetne danie w oryginale, a ja używając ich przypraw, stworzyłam swoją wersję tego dania. Podałam je w formie jednej dużej rolady, pieczonejw piekarniku. Mięsko wyszło soczyste, aromatyczne, po prostu boskie!

Składniki:

  • podwójna duża pierś  kurczaka
  • 8 suszonych śliwek
  • 5 długich plastrów boczku
  • sól
  • kolendra
  • tymianek
  • czosnek
  • słodka papryka
  • Pierś z kurczaka umyć, pokroić na płaty, każdy rozbić, ale nie za cienko, żeby się nie potargały. Kawałki mięsa rozłożyć na desce, tak aby lekko na siebie zachodziły. Posypać lekko solą, czosnkiem, kolendrą i papryką. Wzdłuż jednego brzegu mięsa ułożyć śliwki i zwijać w roladę. Następnie mięso obłożyć plastrami boczku, posypać papryką, tymiankiem i kolendrą. Odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blaszkę do pieczenia mięsa lekko natłuścić i umieścić w niej roladę. Piec w piekarniku około godziny, podlewając sosem spod mięsa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz