To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego kopa. Mój mąż nie był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)
Składniki: (blaszka 23*28cm)
ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 125 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
krem:
- 1 litr mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki rumu
Musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;d
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda:) przepis zapisuję i na pewno zrobię go w domu. W sumie to może być taka wariacja na temat karpatki:)
OdpowiedzUsuńracja, ale z taką iloscia kakao i dodatkami smakuje całkiem inaczej. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa tam lubię gorzką czekoladę, więc byłabym zachwycona :)
OdpowiedzUsuń