Do zrobienia tej tarty zmobilizowała mnie puszka masy krówkowej, którą kiedyś kupiłam. Składniki na to ciasto kupowałam juz kilka razy, nie raz miałam je w zamiarze, ale zawsze coś się wbiło w kolejkę.
Tarta sama w sobie jest smaczna, krucha, dość słodka, banany fajnie współgrają z bita śmietaną. Jej zaletą jest to, że robi się ją prosto i dość szybko. Efekt końcowy wart polecenia.
Składniki:
- 95 g masła
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 1-2 łyzki śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka masy krówkowej
- 2 duże banany
- 250 ml śmietanki 3%
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
- gorzka czekolada, plasterki banana i mięta do dekoracji
Masę krówkową podgrzać, rozsmarować na cieście. Ułożyć plasterki banana. Kremówkę ubić z fixem i pudrem. Rozsmarować na bananach. Posypać startą czekoladą i udekorować listkami mięty i plasterkami banana.
Już dawno planuję ją zrobić, jestem już coraz bliżej tej decyzji :D
OdpowiedzUsuńto teraz szczerze polecam bo jest naprawde pyyyyyszna!
UsuńNajlepsze ciacho na zieeemi!.
OdpowiedzUsuńPuszka masy krówkowej może u Ciebie ' ustać ' !?. U mnie by była zjedzona za minutę;).
zachomikowalam na specjalna okazje i si obstala:) i masz racje, ciasto niebianskie!
Usuń...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia :) Pychota!
OdpowiedzUsuń