ciasto "Korsarz"


Wykwintne alkoholowe ciasto. Biszkopt nasączany rumem, krem cappucino, śliwki nasączone wiśniówką i zalane czekoladową pomadą. Jeśli lubicie ciasta z kremem to bardzo Wam je polecam.

Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
Z podanych składników upiec biszkopt (najlepiej dzień wcześniej).

śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 liekiszki wiśniówki (lub ewentualnie rumu)
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wiśniówką, odstawić.

na krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 4 łyżki sypkiego cappucino (najlepiej o smaku rumowym)
  • kieliszek rumu
Połowę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i budyń, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodając cappucino.

polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka cukru
Czekoladę, masło i cukier umieścić w rondelku, rozpuścić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody, ostudzić. Galaretkę połączyć z czekoladą i śmietaną, dokłądni wymieszać, odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.

dodatkowo:
  • 1/2 szklanki herbaty posłodzonej
  • kieliszek rumu
Biszkopt nasączyć herbatą z rumem, Rozsmarować krem. Rozłożyć śliwki, zalać je tężejącą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Fajna nazwa. I ten krem cappuccino musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być dobre. Nazwa fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe ciasto
    jodlowezacisze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, takie ciasto to coś dla mnie, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem dlaczego, spodziewałam się dużych ilości kokosa - a tutaj jeszcze smaczniej! :) Nie dość że fajnie się nazywa to jeszcze musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń