Wykwintne alkoholowe ciasto. Biszkopt nasączany rumem, krem cappucino, śliwki nasączone wiśniówką i zalane czekoladową pomadą. Jeśli lubicie ciasta z kremem to bardzo Wam je polecam.
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
śliwki: (przygotować kilka dni wcześniej)
- 200 g suszonych śliwek
- 2 liekiszki wiśniówki (lub ewentualnie rumu)
na krem:
- 1/2 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- kostka masła
- 4 łyżki sypkiego cappucino (najlepiej o smaku rumowym)
- kieliszek rumu
polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka cukru
dodatkowo:
- 1/2 szklanki herbaty posłodzonej
- kieliszek rumu
Fajna nazwa. I ten krem cappuccino musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre. Nazwa fajnie.
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto
OdpowiedzUsuńjodlowezacisze.blogspot.com
wow, takie ciasto to coś dla mnie, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, spodziewałam się dużych ilości kokosa - a tutaj jeszcze smaczniej! :) Nie dość że fajnie się nazywa to jeszcze musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń