miodownik czeski




Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.

Składniki na ciasto:
  • 5 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 60 dag maki
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody
 Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.

krem:
  • 2 szklanki mleka + trochę do rozmieszania kaszki
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
  • powidła śliwkowe
Dwie szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, dodac cukier. W reszcie mleka rozmieszać mannę i wlać do mleka z cukrem. Gotować aż do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać żółtka, wymieszać. Przełożyć na głęboki talerz, przykryć folią, aby nie zaschła na wierzchu skórka i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć  z zimnym grysikiem i sokiem z cytryny.

Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.



5 komentarzy:

  1. Ciasto ciekawie wyglada.Jest natomiast bardzo skromny opis przygotowania.Np jak dlugo piec placki i w jakiej temperaturze.Prosze o dokladniejszy opis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze mi odpowiedziec ,czy aby na pewno w skladnikach na ciasto
    ma byc 5 G margaryny .
    Prosze podac tez temp.i czas pieczenia.
    Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie jest napisane 5 dag czyli 50 gram. Temperatura 180*C około 15 minut.

      Usuń
  3. oj czy ja juz jestem slepa faktycznie pisze dag myslalam ,ze gram .
    Sorki i dziekuje za szybkie odpisanie na moje pytania.
    Pozdrawiam goraco.

    OdpowiedzUsuń