Miodowe ciasto przełożone powidłami i kremem grysikowym. Bardzo eleganckie, smaczne, nadaje się do długiego przechowywania.
Składniki na ciasto:
- 5 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 60 dag maki
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki sody
Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Placki po upieczeniu są bardzo twarde, należy je upiec dwa dnie wcześniej, odmiękną po przełożeniu.
krem:
- 2 szklanki mleka + trochę do rozmieszania kaszki
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
- 200 g masła
- powidła śliwkowe
Jeden placek posmarować powidłami, nastepnie rozsmarować masę, przykryć drugim plackiem, polać polewą.
Wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńCiasto ciekawie wyglada.Jest natomiast bardzo skromny opis przygotowania.Np jak dlugo piec placki i w jakiej temperaturze.Prosze o dokladniejszy opis.
OdpowiedzUsuńProsze mi odpowiedziec ,czy aby na pewno w skladnikach na ciasto
OdpowiedzUsuńma byc 5 G margaryny .
Prosze podac tez temp.i czas pieczenia.
Dziekuje.
w przepisie jest napisane 5 dag czyli 50 gram. Temperatura 180*C około 15 minut.
Usuńoj czy ja juz jestem slepa faktycznie pisze dag myslalam ,ze gram .
OdpowiedzUsuńSorki i dziekuje za szybkie odpisanie na moje pytania.
Pozdrawiam goraco.