minibabeczki kajmakowe


Słodkie babeczki, w kajmakowej polewie. W sam raz na dwa kęsy, dzieci je bardzo lubią. Przepis na 12 sztuk.
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g kajmaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i kajmak umieścić w rondelku, podgrzewać aż się połączą (uważać, żeby nie przypalić). Jajka zmiksować z sokiem z cytryny, kajmakiem i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Przelać do formek na babeczki. Piec około 10-15 minut w 175*C, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

polewa:
  • 3 łyżki kajmaku
  • prażone migdały
Kajmak podgrzać, posmarować nim babeczki, posypać migdałami.

1 komentarz:

  1. Piękne! Co prawda zjadłam w święta wielkiego kajmakowego mazurka ale tego tego bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń