Słodkie babeczki, w kajmakowej polewie. W sam raz na dwa kęsy, dzieci je bardzo lubią. Przepis na 12 sztuk.
- 100 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 50 g masła
- 150 g kajmaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i kajmak umieścić w rondelku, podgrzewać aż się połączą (uważać, żeby nie przypalić). Jajka zmiksować z sokiem z cytryny, kajmakiem i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Przelać do formek na babeczki. Piec około 10-15 minut w 175*C, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
polewa:
- 3 łyżki kajmaku
- prażone migdały
Kajmak podgrzać, posmarować nim babeczki, posypać migdałami.
Piękne! Co prawda zjadłam w święta wielkiego kajmakowego mazurka ale tego tego bym skosztowała!
OdpowiedzUsuń