rabarbarowiec-budyniowiec


Nienawidzę upałów. Po trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.
Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z jabłkami, wyszła pyszna, a ta z rabarbarem i bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto, owoce i budyń to świetne połączenie do letniej herbatki na tarasie.  Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.

Składniki:
na ciasto:

  • 4 pełne kopiate szklanki mąki 
  •  250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem. 

na nadzienie:
  • 400 g rabarbaru
  • 2 banany
Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki. 

na budyń:
  • 1100 ml mleka 
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 6-7 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem. 




5 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszło :)
    Ja co prawda nie robiłam go jeszcze z innymi owocami, ale na pewno będę chciała go powtórzyć z jagodami.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Klementynko!Dziekuje za wizyte na blogu. Na oblozenie tortu przygotowalam okolo 500 gr masy cukrowej z tego przepisu(http://www.bee-sweet.blogspot.it/2012/05/sodkie-pudeeczka.html)wystarczylo rowniez na dekoracje. Tort byl malutki , tylko 18 cm srednicy.P.S. Uwielbiam ciasto z budyniem, ja uzywam jablek, bo rabarbaru niestety nie mam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję za szybka odpowiedz. A to ciasto z jabłkami jest przepyszne!

      Usuń
  3. Jak duża blaszka potrzebna jest na to ciasto? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń