Nienawidzę upałów. Po trzech dniach mam dość i chcę z powrotem jesień lub zimę. W taką pogodę mam totalną niemoc i nawet piec mi się nie chce.Dlatego dziś będzie prosto i szybko.
Proste, prawdziwie domowe ciasto jak u babci. Kiedyś robiłam wersje z jabłkami, wyszła pyszna, a ta z rabarbarem i bananami jeszcze lepsza. Kruche ciasto, owoce i budyń to świetne połączenie do letniej herbatki na tarasie. Inspirowałam się przepisem Kasi, który troszkę zmodyfikowałam.
Składniki:
na ciasto:
- 4 pełne kopiate szklanki mąki
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą umieścić w zamrażalce, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem.
na nadzienie:
- 400 g rabarbaru
- 2 banany
Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. Banany pokroić na plasterki, również wyłożyć do blaszki.
na budyń:
- 1100 ml mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 6-7 łyżek cukru
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około godziny w 180*C. Porządnie wystudzić, najlepiej przez noc. Posypać cukrem pudrem.
Pięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńJa co prawda nie robiłam go jeszcze z innymi owocami, ale na pewno będę chciała go powtórzyć z jagodami.
Pozdrawiam ciepło :)
dziekuję Kasiu:)
UsuńWitaj Klementynko!Dziekuje za wizyte na blogu. Na oblozenie tortu przygotowalam okolo 500 gr masy cukrowej z tego przepisu(http://www.bee-sweet.blogspot.it/2012/05/sodkie-pudeeczka.html)wystarczylo rowniez na dekoracje. Tort byl malutki , tylko 18 cm srednicy.P.S. Uwielbiam ciasto z budyniem, ja uzywam jablek, bo rabarbaru niestety nie mam:(
OdpowiedzUsuńdziekuję za szybka odpowiedz. A to ciasto z jabłkami jest przepyszne!
UsuńJak duża blaszka potrzebna jest na to ciasto? Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń