Skusiłam się na kolejnego przekładańca siostry Anastazji. Tym razem bardziej w letniej wersji z galaretką, jabłkami i prażonym kokosem. Ostatnio jej książka "100 nowych ciast" jest moją obowiązkową lekturą do poduszki. Wszystkie ciasta zjadłabym oczami i najchętniej piekłabym bez końca. Ale niestety czasu ostatnio mam coraz mniej a i domownicy już pękają w szwach.
*Dokonałam małych kosmetycznych zmian w przepisie, dostosowując go do mniejszej blaszki. Wszystkie zminay opisane są w nawiasach.
Składniki: (piekłam w blaszce 23*23cm)
biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około30 minut.
masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka zielona
- 1 łyżka masła
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe (użyłam cytrynowego)
- 1/2 litra mleka (dałam 3 szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła (dałam mniej)
Biszkopt umieścić w formie w której się piekł. Posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową, odstawić do stężenia. Wyłożyć drugą połowę masy budyniowej.
dodatkowo:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki czerwone rozpuszczone w 3 szklankach wody
masa biała:
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki kokosu ( dodałam od siebie, bo wydawało mi się, że masa będzie bez smaku. Dosypałam do mleka podczas gotowania)
Na stężałej galaretce rozsmarować masę. Posypać prażonym kokosem.
prażony kokos:
- 100 g kokosu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyża masła
Znam to ciasto i potwierdzam, że jest pyszne!
OdpowiedzUsuńzrobione:)
OdpowiedzUsuńooooo! i jak wyszło?
Usuńrobię dziś próbę, ale z małymi zmianami... napiszę jak wyszło :)
Usuńdaj znać:)
UsuńWyszło super !!! Moje dzieciaczki zajadają się od rana :) Zamiast drugiej masy budyniowej, ubiłam na wierzch 0,5l śmietanki 36%, reszta bez zmian. Polecam, jest pyszne :)
Usuńcieszę się i polecam też inne przepisy:)
UsuńCzy ciasto było zmieniane czy to jest przepis prosto od anastazji?
OdpowiedzUsuń