Wiem, że teraz nie pora na pierniki. W moim domu są one jednak bardzo lubiane, zwłaszcza przez mojego brata. Po kilku ciastach z owocami i galaretką mnie też naszła ochota na jakieś "suche" ciasto. Skorzystałam pierwszy raz z przepisu mojej mamy na piernik na winie, przełożyłam go marmoladą a do ciasta wrzuciłam orzechy i rodzynki. Piernik z dodatkiem wina wyszedł bardzo miękki i pulchny. Na pewno go jeszcze powtórzę.
Do przygotowania tego piernika użyłam różowego półsłodkiego francuskiego wina Celebro. Idealnie pasuje ono do ciast, lodów i deserów.
Zachęcam do odwiedzenia i polubienia strony Celebro na facebooku'u : www.facebook.com/KlubCelebro
Składniki:
- 6 łyżek różowego półsłodkiego wina Celebro
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny (Palmy)
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki rodzynek namoczonych we wrzątku
- orzechy
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- marmolada do przełożenia
- cukier puder do posypania
jak cudnie wyrosl !!!
OdpowiedzUsuńpiernik bez przyprawy do piernika?? bez cynamonu i gożdzików??/
OdpowiedzUsuńrobila Pano ten piernik w keksowce czy zwyklej blaszce, jesli tak to jakie miala wymiary?
OdpowiedzUsuń24*24 cm
Usuń