torcik winogronowy z galaretką z wina



Upały nie nastrajają do pieczenia. Przy  piekarniku chyba umarłabym żywcem, choć nie powiem, miałam w planach pieczenie. Będę chyba musiała to przełożyć na inny dzień. Tymczasem zmieniając plany zrobiłam torcik na zimno. Jogurtowa cytrynowa pianka, słodkie winogrona i galaretka z białego wina. Przepyszne trio świetnie się sprawdzi w upalne dni.

Do nasączenia biszkopów i zrobienia winnej pianki użyłam białego półwytrawnego wina CELEBRO FRANCE. Świetnie skomponowało się z cytryną i winogronami. Polecam Wam wina CELEBRO nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również dlatego,  że butelki są fajnie i czytelnie opisane. Na każdej znajdziemy symbole opisujące z jakimi daniami najlepiej smakują, co dla takiego laika w dziedzinie win jak ja, jest bardzo przydatne.

Zachęcam do odwiedzenia strony Celebro na facebooku, tutaj;  www.facebook.com/KlubCelebro

Składniki:

na spód:
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki wina Celebro France (białe półwytrawne0
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
Rum, wino i cukier puder wymieszać. Biszkopty nasączać tak przygotowanym ponczem i układać na dnie tortownicy o średnicy 21 cm.

na piankę:
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 200 g jasnych winogron
  • 200 g ciemnych winogron
Żelatynę zalać 1/4 szlanki wrzątku, rozmieszać do dokładnego rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie.  Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopty i ułożyć winogrona. Odstawić do stężęnia.

na galaretkę:
  • 1/2 szklanki wina Celebro France (białe półwytrawne)
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru
  • 150 g mieszanych winogron
Cukier rozpuścić we wrzątku. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać wino. Na zastygłej piance ułożyć winogrona i wylać tężejącą winną galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.




(wpis sponsorowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz