Chodził za mną strudel z jabłkami. Stchórzyłam jednak bo przeraziła mnie wizja rozciągania ciasta. Zostawiłąm sobie to na okazję kiedy będę miała więcej czasu i zrobiłam tartę z jabłkami. Przepis znalazłam tutaj. Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach i będzie świetną bazą do ciasteczek. Na pewno wypróbuję je w najbliższym czasie. A tarta z jabłkami to mistrzostwo. I nie zepsuło jej nawet to, że zapomniałam posłodzić jabłka. Na szczęście były słodkie.
Składniki ( w oryginale blacha 23 cm, piekłam w 26 cm)
- 240 g mąki
- 150 g masł.a
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 kg jabłek
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- 1 łyżka masła
Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C.
pysznie wygląda, widzę, że na blogach królują ostatnio szarlotki:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszło pyszne!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się i dziękuję za opinię, pozdrawiam!
UsuńPyszna tarta! Zniknęła jeszcze ciepła w parę minut! .
UsuńPysznosci! Ciasto na tarte zrobilam nieco inaczej, natomiast efekt koncowy to poezja! Zachecam do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńIdealna na wierzch jest upieczona piana z białek, które zostają po zrobieniu kruchego ciasta
OdpowiedzUsuńmoja wersja tej tarty właśnie się piecze :D paski ciasta posmarowałam białkiem, które zostało po zrobieniu kruchego ciasta a samo ciasto piekłam w nieco inny sposób - najpierw 15 minut pod folią aluminiowa obciążoną fasolą a później 10 minut bez folii. nie mogę się doczekać efektu końcowego :)
OdpowiedzUsuńMoja Tarta tez sie piecze ja rowniez dodalam piane z pozostalych bialek pyszna bedzie fajny przepis dziekuje i smacznego.
OdpowiedzUsuńTarta jest wspaniała,taka maślana,szczególnie na ciepło. Zapomniałam upiec najpierw spód,tylko od razu nałożyłam jabłka i paseczki ciasta-ale piekłam 10 min dłużej,i wypiekła się idealnie:) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWłaśnie pierwszy raz robię tartę i już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńbdobry przepis ale ja do ciasta daje max 20g cukru, do jablek w ogóle a i tak wychodzi bsłodkie.
OdpowiedzUsuńświetna estetyka i wykonanie! Jabłka zawsze w modzie, podobnie jak tarty!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Wyszła smaczna tarta, choć składników dałem 'na oko' – bez miarki, no i więcej cynamonu. :)
OdpowiedzUsuńz jabłkami najlepsze !
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń.Wyszlo pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
pycha .Super przepis:)
OdpowiedzUsuńTarta pyszna, gosci u mnie jako najlepsze i najszybsze ciasto. A robilam tazkze z rabarbarem i wisniami rowniez wychodzi pyszne tyle ze do masy owocowej na koniec duszenia nalezy dac jeden kisiel, zeby nie bylo zbyt mokre ciasto. POLECAM JEST MEGA PYSZNE!
OdpowiedzUsuń