tarta z jabłkami



Chodził za mną strudel z jabłkami. Stchórzyłam jednak bo przeraziła mnie wizja rozciągania ciasta. Zostawiłąm sobie to na okazję kiedy będę miała więcej czasu i zrobiłam tartę z jabłkami. Przepis znalazłam tutaj. Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach i będzie świetną bazą do ciasteczek. Na pewno wypróbuję je w najbliższym czasie. A tarta  z jabłkami to mistrzostwo. I nie zepsuło jej nawet to, że zapomniałam posłodzić jabłka. Na szczęście były słodkie.

Składniki ( w oryginale  blacha 23 cm, piekłam w 26 cm)
  • 240 g mąki
  • 150 g masł.a
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
Wszytskie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.
  • 1 kg jabłek
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka masła
Jabłka pokroić w kostkę, podsmażać na maśle. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.
Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C. 

18 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, widzę, że na blogach królują ostatnio szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam, wyszło pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i dziękuję za opinię, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Pyszna tarta! Zniknęła jeszcze ciepła w parę minut! .

      Usuń
  3. Pysznosci! Ciasto na tarte zrobilam nieco inaczej, natomiast efekt koncowy to poezja! Zachecam do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na wierzch jest upieczona piana z białek, które zostają po zrobieniu kruchego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. moja wersja tej tarty właśnie się piecze :D paski ciasta posmarowałam białkiem, które zostało po zrobieniu kruchego ciasta a samo ciasto piekłam w nieco inny sposób - najpierw 15 minut pod folią aluminiowa obciążoną fasolą a później 10 minut bez folii. nie mogę się doczekać efektu końcowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Tarta tez sie piecze ja rowniez dodalam piane z pozostalych bialek pyszna bedzie fajny przepis dziekuje i smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta jest wspaniała,taka maślana,szczególnie na ciepło. Zapomniałam upiec najpierw spód,tylko od razu nałożyłam jabłka i paseczki ciasta-ale piekłam 10 min dłużej,i wypiekła się idealnie:) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie pierwszy raz robię tartę i już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bdobry przepis ale ja do ciasta daje max 20g cukru, do jablek w ogóle a i tak wychodzi bsłodkie.

    OdpowiedzUsuń
  10. świetna estetyka i wykonanie! Jabłka zawsze w modzie, podobnie jak tarty!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszła smaczna tarta, choć składników dałem 'na oko' – bez miarki, no i więcej cynamonu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. .Wyszlo pyszne :)
    Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Tarta pyszna, gosci u mnie jako najlepsze i najszybsze ciasto. A robilam tazkze z rabarbarem i wisniami rowniez wychodzi pyszne tyle ze do masy owocowej na koniec duszenia nalezy dac jeden kisiel, zeby nie bylo zbyt mokre ciasto. POLECAM JEST MEGA PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń