piernik na karmelu
To mój pierwszy piernik na karmelu. Spodziewałam się twardego suchego wypieku, a wyszedł piernik konsystencji biszkopta. Miękki, puszysty, mocno korzenny. Przepis z gazetki "Najlepsze ciasta".
Składniki na dużą keksówkę:
- 5 jajek
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 200 g miodu
- 1 łyżeczka kakako
- 1 łyż aprzyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada do przełożenia
Białak oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Na suchej patelni skarmelizować 50 g cukru. Wlać 100 ml wody i zagotować mieszając, aż się rozpuści. Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Dodać przestudzony karmel, miód, mąkę, przyprawy, zmiksować. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i wylać do keksówki. Upiec w 180*C około 50 minut. Po przestudzeniu przełożyć marmoladą.
Wyglada bardzo smakowicie :) Uwielbiam pierniki na karmelu :)
OdpowiedzUsuńpiernik - karmel to jest to :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
takiego jeszcze nie jadłam! ojjj, czas nadrobić;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki w każdym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńCiekawy, podoba mi się :) Chyba spróbuję taki zrobić - zdecydowanie zaletą jest, że nie trzeba czekać na niego kilka tygodni ;)
OdpowiedzUsuńPiernik KLASA ! Gratulacje
OdpowiedzUsuńMam stary babciny przepis na pierniczki w którym też jest karmel - dzięki temu wychodzą pyszne i długo są świeże. A swoja drogą ja stosuje przepis książkowy na piernik, z nazwy wynika że oszczędny. Trudno nazwać oszczędnym piernik do którego potrzeba szklanki baaaardzo mocnej kawy, szklanki oleju i szklanki miodu. Ale jest to mój ulubiony przepis a śmieję się że to nie piernik mi wychodzi tylko biszkopt piernikowy ;-))
OdpowiedzUsuń