Witajcie:) póki jeszcze macie okazje kupić dynię, spróbujcie tego ciasta. Wszyscy po spróbowaniu byli przekonani, że to sernik. Bo ciasto tak wygląda i ma taką mokrą konsystencję. Mdły smak dyni świetnie przełamuje duża ilość skórki i soku z pomarańczy. Ciasto robi się szybko, nie ma spodu więc wystarczy zrobić dyniową bazę i gotowe. Bardzo je polecam, jest niebanalne.
Przepis zaczerpnęłam z tej strony (klik) , tyle, że zrobiłam z półtorej porcji. Podaję przepis za oryginałem.
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni
- 160 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 180 g mąki kukurydzianej
- 2 pomarańcze
- 60 g masła
co za ciacho! Piękny kolor, konsystencja no i ta polewa z wierzchu ^^ :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło !
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda:) mogę się poczęstować:)
OdpowiedzUsuńAleż eleganckie :) Jak z najlepszej cukierni ;) Nigdy jeszcze nie łączyłam dyni z pomarańczą. Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńWitajcie!
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś to piękne ciacho dyniowo-pomarańczowe. Zrobiłam z podwójnych składników w blaszce 25 na 35 wyszlo pięknie wysokie no idealne co prawda moja polewa nie wyszła tak efektowna jak u klementynki :-) ale ciacho w smaku jest PYSZNE,NIEZIEMSKIE,IDEALNE,AKSAMITNE, REWELACYJNE. Piekłam kilka ciast już z tej strony,ale to jest najlepsze no poprostu miód rozlewający się na serce. Dziękuje kochana jesteś wielka :-)
Aniu, dziękuję za miłę słowa i bardzo się cieszę, że się udało. Zrób zdjęcie z karteczką i zapraszam do konkursu, Pozdrawiam!
UsuńMogę nie dodawać pomarańczy ? czym ją zastąpić ?
OdpowiedzUsuńSpróbuj dać sok i otartą skórkę z cytryny.Ja w ten sposób piekę ciasto marchewkowe
UsuńNie ścieram marchewki,tylko przepuszczam przez sokowirówkę i dodaję sok z marchewki.Do pół szklenki soku marchewkowego dodaję sok i otartą skórkę z jednej cytryny.Ciasto wtedy wychodzi o pięknym słonecznym kolorze.Udanego wypieku.Halina
A czy można dodać zwykłą mąkę zamiast kukurydzianej?
OdpowiedzUsuń