Dziś zapraszam Was na drożdżowe rogaliki z orzechami. Idealne na podwieczorek dla dzieci, jako przekąska do pracy lub szkoły. Albo po prostu do herbatki.
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
na nadzienie:
- 150 g orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/.2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka miodu
dodatkowo: 1 jajko
Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte na tarce orzechy. Wymieszać.
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.
inspiracja
Jakie ładne wyszły! :)
OdpowiedzUsuń