Szybkie i łatwe ciasto, przygotujemy je w kwadrans. Nie za słodkie, słodycz przełamują słone krakersy. W połączeniu z migdałami, tworzą przyjemnie chrupiącą całość. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.
Składniki:
foremka 24*24 cm
na krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
dodatkowo:
- 1,5 paczki krakersów
- 1 puszka masy kajmakowej
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 100 g płatków migdałowych
Połowę mleka wymieszać z jajkiem, mąką, budyniem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Mieszając wlać mleko z mąką i gotować około 3-4 minut, aż powstanie gęsty budyń. Przestudzić.
Foremkę wyłożyć papierem. Rozłożyć warstwę krakersów. Posmarować je kajmakiem i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć przestudzony budyń i przykryć resztą krakersów. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na krakersy i posypać migdałami. Odstawić najlepiej na noc.
ciacho wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się:)
UsuńCiasto prezentuje się przepięknie. Aż nabrałam apetytu na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta z kremem budyniowym chłonę od razu, wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńBita śmietana musi być koniecznie z dodatkiem żelatyny ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
teoretycznie nie, ale będzie bezpieczniej jeśli ciasto ma postać dłużej niż jeden dzień
Usuńzrobię na święta:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń